Quan es produeix el divorci dels progenitors, una de les qüestions a regular és què passarà amb el que ha sigut l’habitatge familiar.
Quan l’ús de l’habitatge familiar s’atribueix a un dels dos progenitors sorgeix el dubte de qui ha de fer front als diferents tipus de despeses de la casa.
Doncs bé, això dependrà, en primer lloc, del que puguin pactar les parts en el conveni regulador. En defecte de pacte, haurem de veure qui haurà de fer front a aquestes despeses (233-23 Codi Civil de Catalunya).
El progenitor que tingui atribuït l’ús de l’habitatge i que, per tant, es quedi a viure en aquest, haurà de fer front al 100% de les despeses de subministraments, IBI i despeses de comunitat ordinàries.
En canvi, pel que fa a la quota de la hipoteca, a les despeses de comunitat extraordinàries (derrames) i a les assegurances que pugui haver vinculades a la hipoteca, aquestes es pagaran pels propietaris de l’habitatge, en proporció als seus respectius %.
Per altra banda, és important recordar que la distribució de les despeses només té efectes entre les parts, però no té efectes enfront de tercers. Què vol dir això? Per exemple, respecte de l’IBI, tot i que s’hagi de pagar pel beneficiari de l’ús de l’habitatge, en cas d’impagament d’aquest tribut a l’Ajuntament, aquest el que farà és reclamar a tots els propietaris, ja que són qui responen front l’Ajuntament, que, en aquest cas, és un tercer.
No obstant, després tu podràs reclamar a l’altre progenitor, en virtut de l’acord o la Sentència existent, el vostre %, si és l’altre qui s’havia determinat que havia de fer front al 100%.
Per tant, davant l’impagament per les parts d’alguna de les despeses, l’organisme corresponent podria reclamar als titulars de l’immoble el seu import.
Tens algún dubte o necessites assessorament per al teu cas concret?
No dubtis a contactar-me:
644 495 317 (telèfon o whatsapp)
Instagram: claudiandresadvocada
Comments